Tuinweetjes

Hier worden o.a. interessante webpagina’s verzameld waar informatie te vinden is over tuinieren. Maar ook interessante bijdragen van medetuinders worden hier getoond. Tuinweetjes kunt u mailen naar de webmaster.

De Boon in de Tuin

Vers, lokaal én biologisch. Op dit blog lees je er alles over. Hier deelt Kees de Boon zijn ervaringen uit de moestuin en geeft hij moestuintips om het zelf (nog) beter te doen. Natuurlijk is er ook ruimte voor heerlijke recepten, handige zaaikalenders en nog veel meer. Gewoon een no-nonsense tuinblog: rauw & puur!

Kees de Boon tuiniert op het tuincomplex Pluvierstraat.

Hobby Imkerij ‘op de moestuin’

Imkerij op het tuincomplex Vormenseweg.

Yacon (door Henk Roelofs)

Al een paar seizoenen kweek ik op mijn volkstuin De Meerdreef Yacon-planten. Oorspronkelijk komt dit gewas uit Peru. De prachtige plant is familie van de zonnebloem en geeft soms in Nederland kleine mooie gele bloemen, maar altijd lekkere, zoete knollen. Deze zijn heel lang te bewaren, blijven knapperig en worden steeds lekkerder. Heerlijk in de slamix, door de rauwe witlof, of toevoegen in de zuurkoolstamp. Of gewoon zo opeten. Van de bladeren kan men thee trekken. De knol heeft weinig calorieën en geeft geen probleem voor diabetes. Siroop en likeur wordt ook gedaan. De Yacon is uniek in zijn knollen: de witte zijn om te consumeren en de paars/rode, de broedknollen, kunnen het volgend seizoen weer in de grond voor vermeerderen. Wel absoluut vorstvrij maar ook niet te droog bewaren.

Wil je meer wilt weten dan hoor ik het wel. Anders veel succes met de kweek van deze heerlijke Zuid-Amerikaanse Andesplant.

Plantaardig.com: Uw Groentengids

Pionier op het internet over de teelt van groenten. U vindt er de originele artikelen over vele groenteteelten met info over vruchtafwisseling, grondeisen, bemesting, het zaaien en planten, ziekten

Sjeftuintips

Hoe doe je de dingen in de groententuin? Met deze tips & trucs kom je een heel eind

Leven van het land

Oude en vergeten groenten en voedingsgebruiken op deze website, die gaat over zelfvoorzienend leven

Kruidenbibliotheek

De kruidenbibliotheek van Daniëlle Houbrechts herbergt een schat aan informatie over de meest uiteenlopende wilde kruiden en eetbare planten

De Batterijen

Bij De Batterijen in Ochten kun je o.a. fruitbomen en -struiken kopen

Bij onderstaande websites kun je o.a. zaden bestellen:

– Garantzaden
– De Bolster
– Vreeken’s zaden
Mooie Moestuin

Diana’s mooie moestuin

Gaia Bodemonderzoek

Over bodemonderzoek en bodemgesteldheid, en hoe die te bereiken

Groenbemesting

Het lijkt zo onzinnig: je zaait gewassen om ze vervolgens na een tijdje onder te ploegen. Toch heeft het zin. De plantenresten die we zo in de bodem brengen, zorgen ervoor dat de structuur van de grond beter wordt. De grond wordt makkelijker te doorwortelen voor andere gewassen, het zorgt dat er meer bodemleven in komt. Regenwormen bijvoorbeeld breken de plantenresten af tot organische stof. Hoe meer organische stof, hoe beter de bodem water kan vasthouden. Phacelia of ‘bijenvoer’ is zo’n groen-bemester. De plant is heel aantrekkelijk voor bijen en levert heel veel organische stof op. Ook bladrammenas is er een. Bladrammenas groeit heel snel, waardoor je ze vrij snel onder kunt ploegen. En zolang de planten geen zaad hebben gevormd, krijg je er ook geen onkruid van. En ook gele lupinen leveren, net zoals alle andere vlinderbloemigen, extra stikstof aan de grond. Dat laatste zorgt er weer voor dat een volgend gewas beter groeit.