Tuincomplex Meerdreef

Informatie

Een groot tuincomplex met veel tuinen. Gelegen bij de gemeentelijke opslag aan het Wijchense meer, grenzend aan het zwembad. Het ligt in het Oosterpark. Het tuincomplex is met een hekwerk afgesloten. Verder is er een watervoorziening van handpompen en er is een stroomvoorziening aangelegd. Hier vindt u een plattegrond van het tuincomplex aan de Meerdreef:

Het beheerteam

V.l.n.r.: Jan, Fred, Ans, Herman
WieTaken
AnsBeheerder
JanTechnische ondersteuning
FredAlgemeen onderhoud en maaien
Herman Algemeen onderhoud

Nieuws

GOUDREINETTE – De Schone van Boskoop (door Henk Roelofs)

GOUDREINETTE – De Schone van Boskoop

Deze oude appelboom stond verwaarloosd te verpieteren in een oerwoud van bramen, struiken en onkruid. Helemaal op het einde van het tuincomplex de Meerdreef, bijna achter het zwembad de Meerval. Bij de renovatie van de Meeroever in de winter 2015/2016 zou deze moeten verdwijnen. Rijkswaterstaat gebood de Gemeente Wijchen 6 meter vrije oever te maken.  Toch wilde het hoofd van de Groenverziening van de Gemeente een uitzondering maken. Zij zou immers ook als voedingsbron fungeren voor allerlei dieren. Yes!

De volkstuinen behouden hiermee de oudste fruitboom in hun bestaan, waarschijnlijk geplant in 1970/1971.Bij de boom ontdekte ik het tuinnummerpaaltje 100. Door allerlei aanpassingen zijn er nu nog  ongeveer 75 tuinen, maar daar is nu geen tuin meer. De Gemeente haalde enkele grote wilgen neer, meters lange bramen ranken werden uit de Goudreinette getrokken en kreeg zij wat extra voeding in de vorm van kunstmest.  Jan de Haan en ik, ervaren hoogstamfruitboom snoeiers, maakten er weer iets moois van. De boom werd blij, kreeg weer licht en voeding.  In het voorjaar van 2017 gaf zij daardoor onvoorstelbaar veel bloesem. Machtig om te zien.  Maar dat had een keerzijde. Er kwam een lading aan grote, bronskleurig appels aan te hangen. Zoveel dat juist de mooie gesteltakken afscheurden, de hoogstamvorm was weer helemaal weg. Nu weer enkele jaren geduld hebben want de De Schone van Boskoop is nog vitaal en kan makkelijk 70 -80 jaar worden.

In één van de tuinen 40 meter verder op wordt nog getuinierd door Co. In zijn tuin staat ook een prachtige oud ras fruitboom. Mogelijk ook in het begin van de periode van de VTV geplant:  Princess Noble.  Een smaakvolle appel.

Misschien weet iemand wie toentertijd tuin nummer 100 voor het eerst huurde en wie de boom plantte? Zou mooi zijn daar achter te komen.  Ik hoor het graag.

Foto’s

Ingang van het tuincomplex Meerdreef